Red delfinerne i Japan - FLIPPERS FAR : Ric O'Barry's kamp

Ric O’Barry startede karrieren som træner for de fem hun-delfiner, der deler rollen som den elskelige delfin ’Flipper’ fra tresser-tv-serien af samme navn.

Siden lærte han, at delfiner på ingen måde trives i fangenskab og valgte at dedikere sit liv til at redde delfiner fra fangenskab og drab.

Og intet sted har delfinerne mere brug for et dedikeret menneskes indgriben end på Taiji i Japan. Nærmere betegnet en meget hemmelig og stærkt bevogtet bugt, hvor tusindvis af delfiner dræbes hvert år.

Prøver man at filme fortrædelighederne, risikerer man både liv og lemmer. Ikke desto mindre er det netop, hvad Ric O’Barry og hans hold af vovehalse gør i ’The Cove’ – ved hjælp af kameraer forklædt som klipper, varmefølsomme kameraer og andet udstyr, der ikke ville virke malplaceret i en James Bond-film.

Resultatet er en film, der både chokerer og rører – og forhåbentlig kan være med til at stoppe de meningsløse delfindrab. Det er i hvert fald Ric O’Barrys håb med filmen, fortæller han, da Urban møder ham på Hotel Danmark.

Stress og mavesår

Hans formål med besøget i Danmark er at gøre opmærksom på, at den danske regering som den eneste ikke-hvalfangernation i EU, støtter op om Japans forsøg på at ophæve de eksisterende forbud mod hvaldrab.

Men filmen ’The Cove’s formål er ikke så meget at nå ud til det danske folk som til de 126 millioner japanere, der ikke er klar over, at der ud for deres egen kyst dræbes delfiner, hvis kviksølvforgiftede kød sælges som eksklusivt hvalkød eller gives til skolebørn som frokost.

»Det handler om udbud og efterspørgsel. Japanerne er meget følsomme omkring kvaliteten af deres mad, så hvis de havde nogen ide om kviksølvindholdet, ville de ikke købe kødet, og på den måde ville der ikke længere være noget grundlag for industrien,« håber Ric O’Barry, der også håber, at filmen vil få folk til at tænke sig om, inden de køber billet til et af verdens mange delfinshows eller booke en rejse til eksempelvis Eilat for at svømme med delfiner.

»Dødsraten i Eilat er den samme som i SeaWorld. Delfinerne dør af stressrelaterede sygdomme, fordi der bare bliver ved med at komme mennesker i en endeløs strøm, som de skal underholde. Det er en industri baseret på optiske illusioner skabt af delfinernes smil.«

Frygt er ingen hindring

Ric O’Barrys mission for at hjælpe delfiner i fangenskab, som har truslen om drab hængende over deres smilende hoveder startede først i halvfjerdserne, hvor han vendte delfin-industrien ryggen for at blive aktivist.

Det har han nu været i snart fyrre  år, og han har ingen planer om at stoppe. Men det er ikke længere skyldfølelsen over hans egen fortid, der driver ham.

»Det var det til at starte med, men i dag er det som at trække vejret. Det er ikke noget, jeg tænker over længere. I dag er jeg motiveret af resultater. Og jeg ser heldigvis masser af resultater.«

Og selvom delfinarier og andre interessegrupper jævnligt sender Ric O’Barry truende breve, og han i øjeblikket har to sagsanlæg på tilsammen 700 millioner dollar hængende over hovedet, så har han ingen planer om at stoppe.

»Retssager får mig ikke til at sætte farten ned. Jeg beder dem bare om at trække et nummer og stille sig i kø.«

Selv ikke den frygtede japanske mafia, Yakuzaen, der har tætte forbindelser til hvalfangst-industrien i Japan, kan skræmme ham væk.

»Hvis folk i de små landsbyer har problemer med folk som mig, så er det ikke politiet de ringer til, det er Yakuzaen. Så når jeg tager paryk på, når jeg er i Japan, er det dem, jeg gemmer mig for. Jeg kan ikke sige, at jeg ikke er bange. Men jeg har ikke noget valg. Hvis du holder op med at komme tilbage, er det dem, der har vundet.«

Danmark for hvalfangst?

  • Japan ønsker at få ophævet det forbud mod hvalfangst der har været i kraft siden 1986.
  • Alle hvalfangerlandene og Danmark, støtter op om Japans ønsker i i den internationale hvalfangstkommision (IWC)
  • Dette har været Danmarks holdning siden regeringsskiftet i 2001, til trods for at en meningsundersøgelse fra marts 2008 viser, at kun 3 procent af den danske befolkning går ind for hvalfangst. WWF, DN, Greenpeace, Dyrenes Venner og Selskab til Bevarelse af Havpattedyr har siden 2005 arbejdet for at lægge pres på den danske regering.
  • Den 2. - 4. marts afholdes et møde i IWC., hvor den mulige genåbning af kommerciel hvalfangst ved Japans kyst og Antarktis skal drøftes. 
  • Danmark er det eneste EU-land, der planlægger at bakke op om Japan. Drabssæsoneni Taiji indledes igen 1. september. 2010.
  • ’The Cove’ er solgt til biografdistribution i Japan. Den japanske regering har lagt sag an for at stoppe filmen.
  • Årets Oscaruddeling foregår natten mellem den 7. og 8. marts dansk tid.

 

Læs mere på:
www.savejapandolphins.org
www.dyrenes-venner.dk

Hvad: Læs mere om den nye dokumentarfilm The Cove og dens spilletider.
Hvornår: Premiere 24. februarSkriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

20.04 | 08:48
har modtaget 4
17.08 | 11:47
ENHEDENS KRAFT har modtaget 1
17.08 | 11:46
DANS - MUSIK - SANG har modtaget 1
04.07 | 09:20
MANSA-DESIGN - 2 har modtaget 1
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE